Censur av litteratur

Censorship of literatureAtt tampas med censurering och inskränkningar i tryckfriheten är något som finns med i många författares vardag, speciellt i länder där yttrandefrihet och tryckfrihet inte förekommer eller sker i betydligt mindre utsträckning än i Sverige.

Religion, politik och moral

Dessa tre är huvudområden när det gäller censurering av texter och skrivna verk. Många gånger är de även sammanflätade och kan orsaka enorma debatter och upplopp världen över. Det är t.o.m. så att universiteten förbjuds att använda och lära ut ren facklitteratur p.g.a. dessa regler och både journalister och författare blir föremål för en hetsjakt, då stater och länder inte vill att sanningen ska komma fram eller när de anser att skrifterna bryter mot toppstyrets regler.

Censur eller ansvar

Även i länder där yttrandefriheten ska vara ett faktum, sker undanstoppande av litteratur, dels för att viss litteratur anses farlig för vissa grupper, som exempelvis barn. Detta kan gälla pornografi, rasism, eller i barnböcker. Men frågan är om vissa saker som gallras bort egentligen är farliga, utan helt enkelt en rädsla för att lättkränkta människor ska ta sig ton och ifrågasätta landets egna förflutna och kultur?
Kända barnböcker som aldrig förut ifrågasatts förut, som Astrid Lindgrens ”Pippi Långstrump” eller ”Tintin-böckerna, ifrågasätts nu helt plötsligt eftersom ord som ”negerkung” används. När man i vissa filmer råkar se ett naket barn springa omkring på en sommaräng som i t.ex. ”Madicken” funderar man istället på att förbjudna dessa verk och kultserier, på grund av att en grupp i samhället helt plötsligt anser det hela opassande. Frågan är var gränsen mellan censur och ansvar egentligen går. Många frågar sig nu när den vuxna litteraturen skall råka ut för samma sak. Man menar att det kan orsaka brist på kunskap om hur människor talade och skrev förr i världen och det blir på så sätt ett hot mot kulturen och bidrar istället till en tystnadskultur där folk är rädda för att säga sanningen.