Deckargenren har kommit för att stanna

Spy novelMan minns så väl de gamla svenska deckarböckerna, skrivna av Sjöwall/Wahlöö som ”Mannen på balkongen” och de andra böckerna som har kriminalkommissarie Martin Beck som huvudperson.
På de brittiska öarna hade istället Agatha Christie gjort succé, eller icke desto mindre, deckargenrens fader, Edgar Allan Poe. Och vem känner inte till Ian Flemings hemlige agent ”James Bond” som faktiskt var den första deckaren som ansågs mixa sex och sadism, något som har uppmärksammats på senare år i andra böcker, i och med ”Fifty Shades of Grey”?
Faktum är att deckargenren föddes i Storbritannien men idag har den nått enorm framgång både i Norden och USA.

Vad man inte visste då är att deckargenren skulle komma att bli ännu mer populär och bidra till en hel generations intresse och även kommande generationers fascination. Idag har författare som Jan Guillou, Camilla Läckberg, Jo Nesbö och Jens Lapidus skrivit böcker som läses av miljontals människor, blivit filmatiserade och fascinerar gamla som unga. Mord och brott har romantiserats och tv-serie på tv-serie skapas med mordgåtor i fokus.

Subgenrer

Inom deckargenren finns det många undergrupper som i sin tur delas upp eller blandas. Här är några av dem.

* Psykologisk thriller
* Science-fiction deckare
* Spionroman
* Riktiga brott
* Historisk deckare samt många fler.

Gränsen mellan alla dessa former är väldigt otydlig men i mångt och mycket finns en gemensam nämnare där ett brott skall lösas. Oftast är det ett mord, eftersom det är det som fängslar läsarna.

Ungdomsdeckare

Det finns även en hel del ungdomsdeckare som skrivits av flera kända författare. Astrid Lindgren är en av dem, som skrev Mästerdetektiven Blomkvist-böckerna. Åke Holmberg har gett den semla-älskande Ture Sventon ett ansikte och de äldre kanske kommer ihåg Agaton Sax, skriven av Nils-Olof Franzén.

Sverige på kartan

De senaste decennierna har Sverige fått ett namn genom Stieg Larsson och hans Millennium-böcker som blivit film och har givit världsberömda skådespelare huvudrollerna. Många andra svenska författare har fått sina böcker översatta till en mängd olika språk och att filmindustrin i Hollywood sneglar på de litterära verken, är inte längre en hemlighet.