Några ”episka” skönlitterära författare

Romanförfattare

Jane AustenHär kan listan göra oändligt lång, men några av de främsta romanförfattarna ska skildras kortfattat här nedan.

* Jane Austen – en av få kvinnliga författare under romantiken som har efterlämnat en sådan hedervärd bedrift. Hennes romaner skildrar unga kvinnor, kärlek, spelet mellan könen och de olika klasserna. ”Stolthet och fördom” och ”Förnuft och känsla” finns både som böcker och filmer.
* Ernest Hemingway – den berömde amerikanske författaren som fick Nobelpriset i litteratur 1954, skrev storverk som ”Den gamle och havet”, ”Moby Dick” och ”Farväl till vapnen” som brändes i Nazityskland år 1933. Han är känd för att ha använt en del litoteser eller underdrifter i sitt skriftspråk och hans figurer tar lätt en stor plats i folks hjärtan, eftersom de känns mycket trovärdiga.
* August Strindberg – den misogyne, egensinnige bildkonstnären som har bidragit till det svenska författarkulturen och det svenska språket så oerhört mycket. Man antingen älskar eller hatar Strindberg, men man lämnas aldrig oberörd. Till de största verken hör ”Fadren” och ”Fröken Julie”.

Kända poeter

Till skönlitteraturen räknas även poeter. Här följer några välkända namn att leta efter i bibliotekshyllorna.

*Lord Byron – en brittisk poet som föddes år 1788 och som är känd för sina satiriska skrifter och angrepp på andra författare samt hans sätt att skildra Don Juan. Även om han blev mycket kritiserad, fick han uppleva en storhetstid som en av de främsta författarna på sin tid.
* Karin Boye – en svensk kvinnlig poet som dessutom skrev romaner och noveller. ”Kallocain” är hennes mest kända roman och diktsamlingen ”Härdarna” har fått mycket stor publicitet.

Den makalöse dramatikern William Shakespeare

Ung som gammal, vem känner inte till William Shakespeare? Den berömde poeten, dramatikern och skådespelaren vars pjäser har förtrollat en hel värld. Hans språk har fascinerat och i vissa fall även moderniserats som man ibland kan se i nutida filmer och teatrar med en modern touch i Shakespeare-anda. De största verken som tragedierna ”Romeo och Julia”, ”Macbeth” och ”King Lear” har skildrats både på teater och film. Komedierna heter bl.a. ”En midsommarnattsdröm”, ”Så tuktas en argbigga” och ”Mycket väsen för ingenting”. Shakespeare räknas som den största dramatikern någonsin.