Några kända Nobelpristagare i litteratur

Att vinna Nobelpriset i litteratur anses vara det mest prestigefyllda som kan inträffa i en författares liv. Ja, även de andra ämnena är förstås lika fantastiska. Inom just litteratur har man dock vid ett par tillfällen fått tampas med tystnad och ignorans från pristagarna själva, men för det mesta blir det en positiv nyhet för de flesta.

Sully Prudhomme 1901

Den allra första Nobelpristagaren i litteratur hette Sully Prudhomme och var fransman. Hans poetiska verk låg till grund för utmärkelsen och den första samlingen hette ”Stances et Poèmes”`. August Strindberg var emot priset och kallade Prudhomme ovärdig och ”knappast diktare”.

Selma Lagerlöf 1909

Vår egen Selma Lagerlöf blev den första kvinna att tilldelas Nobelpriset. Romanerna som var avsedda för priset var främst ”Gösta Berlings Saga”, ”Jerusalem”, ”En herrgårdssägen” och ”Herr Arnes penningar”. Lagerlöf har dessutom prisats med många fler utmärkelser.

Sigrid Undset 1928

Den dansk/norska damen är bl.a. känd för sina historiska romaner som ”Kristin Lavransdotter” och ”Kransen”. Den största delen av prispengarna skänkte hon bort till olika föreningar och akademier. Hennes första utgivna roman hette dock ”Jenny” och skildrade kvinnans frigörelse och sexualitet, något som var nytt på den tiden.

Jean-Paul Sartre vägrade priset 1964

Författaren och filosofen samt grundaren för existentialismen, vägrade ta emot priset 1964, med motiveringen att han inte ville ha några officiella utmärkelser. Några år senare ändrade han sig och försökte få pengarna i efterhand, något som avslogs.
Sartre hade även ett livslångt förhållande med feministen och författarinnan Simone de Beauvoir.
Förutom den filosofiska facklitteraturen, gav han även ut flera romaner och biografier. Debutromanen heter ”Äcklet” och kom ut 1938.

Bob Dylan 2016

BOB DYLANDen världsberömde amerikanske sångaren med sångtitlar som ”Blowing in the Wind” och ”Hey, Mr Tambourine”, vann Nobelpriset i litteratur 2016. Dock tog det många dagar innan artisten ens kommenterade priset för sina poesier och fortfarande, i skrivande stund, har han ännu inte hållit sin föreläsning som krävs för att han skall få pengarna. Det sista datumet är den 10 juni, så alla håller andan för att se vad som komma skall.