Stephen King – skräckens mästare

Stephen KingDen amerikanske författaren Stephen King, eller som vissa känner honom under sin pseudonym Richard Bachman, anses vara skräckens fader. han är den mest kände författaren när det kommer till skräckgenren och psykologiska thrillers. Många av hans böcker har även filmatiserats, exempelvis ”Carrie”, ”Lida” och ”Den gröna milen” samt många fler. Vissa av skådespelarna och filmerna har även belönats med Oscarstatyetter.

Stephen King har också skrivit andra romaner och ungdomsskildringar som inte bara har med skräck att göra, men det är hans otäcka romaner som har blivit mest omtalade.

Hans bakgrund

Stephen King var lite av ett annorlunda barn. Han var ofta ensam och kände inte att han passade in bland sin jämnåriga. För att fly verkligheten började han då fantisera ihop historier, gärna om vampyrer och med tiden blev han mer och mer fascinerad av döden. När han var 12 år fick han sin första skrivmaskin och började skicka in berättelser till olika tidningar, men utan framgång.
Istället skickade han ut historierna på skolan, vilket inte var speciellt uppskattat. Men vissa på skolan ansåg att han dock hade en talang och fick honom att skriva om sport på en mindre tidning istället. Samtidigt fick King och redaktören på tidningen till ett bra samarbete och denne lärde upp Stephen King. 1965 publicerades hans första berättelse ”Jag var en tonårig gravskändare”.

Innan Kings romaner blev utgivna hade han flera småjobb, men fick till slut ett som engelsklärare.
1973 utgavs äntligen hans första roman ”Carrie”.

Alias Richard Bachman

Varför har Stephen King ett alias, månntro? Jo, helt enkelt för att se om han skulle kunna slå igenom igen. Denne man är en ganska speciell person med många finurliga idéer. När hans hemliga identitet avslöjats och även dessa böcker började sälja som smör i solsken, meddelade författaren att ” Bachman drabbats av cancer i pseudonymen, en sällsynt form av schizonomi”. Och så var Bachman ur världen. Några andra kända verk från King/Bachman är:

* Lisey’s story (hans eget favoritverk)
* Staden som försvann
* Snöstormen (novell)
* Mardrömmar (novellsamling)
* Raseri (av Bachman)
* Den flyende mannen (av Bachman)